Arhiv

Pust krivih ust

Drage Olševčanke in Olševčani,

pust se nam približuje z veliko hitrostjo in kot bi trenil, bo tu pustni torek, 8. marec, ki bo letos praznik za vse maškare, kot tudi za naše drage žene in dekleta. Ne glede na datum in vse razprave, ki ob tem zaradi bitke med spoloma lahko nastanejo, menim, da Olševčani in Olševčanke ne bi smeli dovoliti, da se ponovi lanskoletni scenarij, ko je bil Olševek po dolgih letih brez pustnega kresa. Pustni pogrebci so tako ob zadnjem slovesu prerano umrlega Pusta uspeli povedati le to, da bo dokončen sežig rajnega v sosednjih Hotemažah. Ne glede na bližino sosednje vasi in dobro med-sosedsko sodelovanje mislim, da lahko brez večjih težav priznamo, da »to ni to« in da – če se izrazimo malce novinarsko, ko pride na dan kakšna nova afera – so lansko leto vsi nadzori odpovedali in popravnega izpita ni bilo.

Verjamem, da ste tudi vi na strani zainteresiranih, da se ta lepa tradicija pustnega kresa ohrani, zato menim, da je se je o tem potrebno pravočasno pogovoriti in tudi na ta način naši mladini jasno sporočiti, da se pustni kres tako v letošnjem kot tudi v prihodnjih letih v vasi pričakuje. Pa ne govorim o tem, da je potrebno sežigati gume in s tem zasmraditi celo vas. Za dobro vzdušje zadostuje že manjši, lahko celo »eko kres«, ki bo poskrbel za prijetno druženje vaščanov, pust pa nam naj oprosti, če sežig ne bo čisto popoln in skladen z vso slovensko in evropsko zakonodajo.

Kar se pusta tiče, ne moremo mimo osnovne surovine za kres – lesa (butare, drva, vejevje), zato je potrebno opozoriti, da nam prav gotovo sodobno montirani sistemi ogrevanja na kurilno olje, toplotne črpalke in drugi načini ogrevanja ne koristijo kaj dosti, zato tudi tu velja omeniti, da je za pustni kres potrebno dobiti ustrezno kurivo. Odgovori s terena v smislu »veste mi se pa ogrevamo na olje; pri nas pa ne delamo več butar, odkar smo zamenjali peč; grejemo se samo preko toplotne črpalke« pustnim organizatorjem ne pomagajo kaj dosti in zato tudi otežujejo pripravo kresa. Če bomo hoteli tradicijo vasi ohranjati, bomo morali vsi nekaj prispevati. Tisti z nekaj materiala in žilice za delo lahko naredijo dve spodobni butari (malo razgibavanja prav gotovo ne bo škodilo), tisti z manj časa pa lahko npr. po tržni ceni kupijo dve butari pri sosedu, ki jih bo z veseljem prodal in bo »volk sit in koza cela«.

Če bodo mladi pobirali »prispevke za kres« in če jih bomo vaščani seveda pripravili, bo to dobra osnova, da bo dogodek zares uspel. Če bo s strani članov odbora olševek.si poskrbljeno še za kozarček »kuhančka«, bomo slovo od Pusta lažje preboleli (do naslednjega leta), možje in fantje, pa se bomo svojim ženam in dekletom s kozarčkom dobre kapljice lahko dodatno odkupili, če jim slučajno pozabimo prinesti drobno pozornost za praznik.

Tine Logar

1 komentar za “Pust krivih ust”

  1. Domen Čebulj pravi:

    Evoti, takoj replika in povabilo 🙂 (bom kasneje tudi na glavni strani objavil)..

    Nekaj smo se že z mladino pogovarjal o postavitvi kresa in so bili nekateri takoj za (upam, da se ne bodo nato vsi potuhnili 🙂 ).

    Tako da upam, da bo letos 8. marca v večernih urah na Stagnah (za zadnjim golom) pustni kres s kozarčkom žlahtne kapljice 😀 .